Schouderklachten

Ervaar jij schouderklachten?

De schouder is een bijzonder gewricht vanwege zijn uitzonderlijke mobiliteit, maar deze flexibiliteit maakt het ook het meest kwetsbare gewricht in ons lichaam. De schoudergordel omvat het schouderblad, het sleutelbeen en alle omliggende spieren en banden die samenwerken om de schouder zijn bewegingsvrijheid te geven. Echter, deze complexe structuur maken schouderklachten ook gevoelig voor diverse vormen van overbelasting en letsel.

Fysiotherapeut onderzoekt schouderklachten van patiënt

De oorzaak

Jonge mensen worden vaak geconfronteerd met schouderklachten als gevolg van sportblessures of herhaalde bewegingen die veel spanning op het gewricht uitoefenen, zoals bij sporten, ramen wassen, of schilderen. Het uitvoeren van dergelijke taken zonder de juiste techniek kan leiden tot overbelasting van de schouder, wat uiteindelijk kan resulteren in pijn en ontsteking.

Een andere veelvoorkomende oorzaak van schouderpijn is de aanwezigheid van zogenoemde triggerpoints in de spieren rondom de schoudergordel. Deze triggerpoints zijn kleine, gevoelige knopen in de spieren die pijn en ongemak kunnen veroorzaken en zelfs uitstralen tot aan de hand. Fysiotherapie speelt hier een essentiële rol bij het identificeren en behandelen van deze triggerpoints om pijnklachten te verminderen en het herstel te bevorderen.

Oudere mensen ervaren vaak schouderklachten door instabiliteit van het gewricht of de ontwikkeling van artrose. Naarmate we ouder worden, kunnen de structuren in de schouder aangetast raken, waardoor het gewricht minder stabiel wordt. Dit kan leiden tot een verhoogd risico op schouderdislocaties en subluxaties, waarbij het schoudergewricht gedeeltelijk uit de kom schiet. Bovendien kan artrose in de schouder optreden als gevolg van slijtage van het kraakbeen, wat pijn, stijfheid en verminderde beweeglijkheid veroorzaakt.

De oplossing

Gelukkig is fysiotherapie een effectieve benadering voor zowel het behandelen als het voorkomen van schouderklachten. Een professionele fysiotherapeut kan een grondige evaluatie uitvoeren om de specifieke oorzaak van de klachten vast te stellen. Vervolgens zal de fysiotherapeut een persoonlijk behandelplan opstellen om de schouder te versterken, mobiliteit te verbeteren en pijn te verminderen.

Het behandelplan kan verschillende interventies omvatten, zoals therapeutische oefeningen die zich richten op het versterken van de spieren rondom de schoudergordel en het verbeteren van de stabiliteit van het gewricht, mobilisatie en manipulatie om de beweeglijkheid van de schouder te vergroten, en dry needling of triggerpoint-therapie om spanning en pijn in de spieren te verminderen.

Daarnaast biedt de fysiotherapeut advies en educatie over ergonomie, houding en bewegingstechnieken om herhaling van klachten te voorkomen. Functionele training kan ook worden toegepast om dagelijkse activiteiten en sportgerelateerde bewegingen te trainen en een veilige terugkeer naar activiteiten te bevorderen.

Het is belangrijk op te merken dat als schouderklachten aanhouden of verergeren, het raadzaam is om medisch advies in te winnen en een professionele fysiotherapeut te raadplegen. Een vroegtijdige diagnose en behandeling kunnen verdere complicaties voorkomen en het herstelproces versnellen. Zorg goed voor je schouders, ze zijn essentieel in bijna al onze dagelijkse activiteiten!

Wil jij graag je sport hervatten of van die langdurige schouderpijn af? Maak direct een afspraak met onze schouderspecialist.