Hoofdpijn

Hoofdpijn is een veelvoorkomend probleem waar veel mensen mee te maken krijgen. Het kan variëren in intensiteit, duur en locatie, en er zijn verschillende typen hoofdpijn met elk hun eigen kenmerken en mogelijke oorzaken. Als fysiotherapeut begrijpen we hoe hoofdpijnpatronen kunnen ontstaan en willen we je helpen de pijn weer onder controle te krijgen.

vrouw met hoofdpijn achter laptop

Soorten hoofdpijn

Cervicogene Hoofdpijn

Cervicogene hoofdpijn ontstaat als gevolg van problemen in de nek, zoals gewrichten, spieren of zenuwen. Slechte houding, nekletsel of overbelasting van de nekspieren kunnen bijdragen aan deze vorm van hoofdpijn. De pijn manifesteert zich meestal aan één zijde van het hoofd en kan uitstralen naar het voorhoofd, de slapen of het gebied achter het oog. Cliënten beschrijven de pijn vaak als dof en drukkend, en het kan verergeren bij bewegingen van de nek. Vaak is dit op te lossen met manuele mobilisaties en door aandacht te besteden aan een ergonome werkhouding .

Migraine

Migraine is een complexe neurovasculaire aandoening die vaak erfelijk is. Het wordt gekenmerkt door terugkerende aanvallen van matige tot hevige hoofdpijn, meestal aan één zijde van het hoofd. Migraineaanvallen kunnen uren tot dagen duren en gaan vaak gepaard met andere symptomen zoals misselijkheid, braken, overgevoeligheid voor licht en geluid. Tijdens een migraineaanval kunnen mensen zich ook zwak, duizelig of verward voelen. De exacte oorzaak van migraine is nog niet volledig begrepen, maar veranderingen in de bloedvaten en neurale activiteit in de hersenen spelen een rol.

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn is een veelvoorkomende vorm van hoofdpijn die vaak wordt veroorzaakt door stress, spierspanning in de nek, schouders en het hoofd, vermoeidheid, slechte houding of gebrek aan slaap. De pijn bij spanningshoofdpijn wordt vaak beschreven als een drukkende of knellende band rond het hoofd. Het kan aan beide zijden van het hoofd worden gevoeld en is meestal mild tot matig van intensiteit. In tegenstelling tot migraine gaan spanningshoofdpijnen vaak niet gepaard met misselijkheid, braken, lichtgevoeligheid of geluidsgevoeligheid.

De rol van de fysiotherapeut

Wij begrijpen het belang van het correct identificeren van de oorzaak van jouw hoofdpijnklachten. Onze deskundige fysiotherapeuten zijn getraind om de bron van jouw hoofdpijn te onderzoeken en een op maat gemaakt behandelplan op te stellen. Door middel van gerichte oefeningen, manuele therapie en advies over houding en beweging kunnen we je helpen de symptomen te verlichten en een betere kwaliteit van leven te bereiken.

Neem vandaag nog contact met ons op om een afspraak te maken en stap vooruit naar een leven zonder hoofdpijnklachten. Jouw welzijn is onze prioriteit!

Als je nekklachten blijven aanhouden is het verstandig een specialist in te schakelen, wij helpen je graag van je klachten af te komen.