Powerlifting

Powerlifting en blessures

Powerlifting is een uitdagende sport die immense kracht, techniek en focus vereist. Helaas kunnen pijnklachten een veelvoorkomend probleem zijn onder powerlifters. Sterker nog, fysiotherapie is enorm populair onder de powerlifters. Een studie uit 2018 ondervond dat 70% van de ondervraagde powerlifters (104) op dat moment geblesseerd was, en 87% geblesseerd is geweest in de afgelopen 12 maanden. De vraag is waarom is dit percentage zo hoog en wat is de remedie? Lees hier wat de meest voorkomende pijnklachten zijn bij de drie belangrijkste lifts in het powerliften: de squat, de bench press en de deadlift.

Man zittend op bankje en aan het klaarmaken om te gaan powerliften bij fysiotherapie

De Squat

Vrouw aan het powerliften bij fysiotherapie

De Squat is het eerste onderdeel bij powerliften die de quadriceps, billen en core aanspreekt. Een veelvoorkomend probleem is onderrug pijn. Vaak verneemt men dan een steek of zeurende pijn. Dit kan te wijten zijn aan een bepaalde techniek of een misplaatste evenwicht. Naast rugklachten komen schouder- en elleboogklachten ook regelmatig voor, en met name bij de Low Bar positie. Tot slot worden de heup, lies, knie en enkel ook vaak aangewezen als boosdoener. Vaak staat dit in verbinding met elkaar omdat de Squat een echte keten beweging is. Alle gewrichten hebben invloed op elkaar en werken samen als één geheel. 

De Bench Press

De bench press is een van de meest populaire lifts bij powerlifting. Pijnklachten in de schouder en ellebogen zijn een veel voorkomend probleem. Dit kan veroorzaakt worden door een verkeerse pols- of schouderpositie, een gebrek aan mobiliteit of een matige vorm van programmeren. Daarnaast is leg drive belangrijk om de beweging in te korten en externe kracht van het onderlichaam te gebruiken als ondersteuning. Mensen met veel leg drive ervaren soms rugpijn. Dit is vaak een technisch probleem.

man aan het powerliften op een competitie

De Deadlift

man aan het powerliften op een competitie

 De deadlift is het laatste onderdeel van powerlifting en tevens de meest interessante. Zelfs met een “slordige” techniek is het mogelijk veel gewicht te verplaatsen. Maar dit eist soms z’n tol. Daarom zijn lage rugklachten de meest voorkomende klachten bij het deadliften, gevolgd door bovenrug- en heupklachten. Bij lage rugklachten ervaart men vaak een steek, of “pomp” in de onderrugspieren. Techniek, programmering en load management zijn de belangrijkste factoren voor pijnklachten bij het deadliften.

Is fysiotherapie de oplossing?

Gelukkig kunnen veel van deze pijnklachten worden voorkomen of verminderd door aandacht te besteden aan de juiste techniek en het opnemen van specifieke oefeningen in je trainingsroutine. Fysiotherapie kan helpen bij het identificeren van zwakke plekken, het verbeteren van de beweeglijkheid en het opstellen van een gepersonaliseerd behandelplan om blessures te voorkomen.
Ons doel is om je te informeren over de mogelijke pijnklachten die kunnen optreden bij powerlifting en om je te voorzien van waardevolle tips en advies om veilig te blijven trainen. Onthoud altijd dat luisteren naar je lichaam essentieel is en dat het belangrijk is om eventuele pijn of ongemak serieus te nemen. Raadpleeg bij aanhoudende pijnklachten gerust ons team van specialisten binnen powerlifting.

Wij zijn op de hoogte van alle reglementen binnen de KNKF en IPF. Wij houden daarnaast altijd rekening met geplande wedstrijden en competities in onze revalidatie, zodat jij kan presteren wanneer het moet.