Jumpers knee (patella tendinopathie)

Ervaar jij Jumpers knee klachten?

Heb jij last van een vervelende ‘jumpers knee’, ook wel bekend als patella tendinopathie of springersknie? Je bent niet alleen! Deze aandoening komt vaak voor bij sporters en actieve mensen, maar het goede nieuws is dat er effectieve behandelingen beschikbaar zijn om je snel weer in beweging te krijgen. Bij onze praktijk zijn we gespecialiseerd in de behandeling van jumpers knee en helpen we je graag om weer pijnvrij te kunnen sporten en bewegen.

jumpers knee

Wat is een jumpers knee?

Een jumpers knee, of patellapees tendinopathie, is een blessure die zich voordoet aan de pees onder de knieschijf. Deze aandoening wordt vaak geassocieerd met herhaalde sprongbewegingen, zoals bij basketbal of volleybal, maar kan ook voorkomen bij hardlopers en andere sporters. De belangrijkste oorzaken van een jumpers knee zijn overbelasting en herhaalde stress op de patellapees, slechte biomechanica en onvoldoende herstel.

Symptomen

De symptomen kunnen variëren, maar veelvoorkomende klachten zijn onder andere:

Pijn onder de knieschijf, vooral tijdens activiteiten zoals hardlopen, springen, en kniebuigingen.

Stijfheid en pijn bij het buigen of strekken van de knie.

Zwelling en gevoeligheid in het gebied rond de knieschijf.

 

Behandeling:

Bij onze praktijk bieden we gespecialiseerde behandelingen aan:

Negatief trainen om de pees kracht te versterken en de celstructuur te herorganiseren. Soms in combinatie met Blood Flow Restriction training.

Isometrisch trainen om de sensitiviteit te reduceren. Een pees blijft vaak lang pijn doen, door de overprikkeling van het brein.

Advies over het veilig blijven sporten en belasten van de knie

Preventief plan opstellen om een recidief te voorkomen.

Jumpers knee en krachttraining

Als je last hebt van knieklachten tijdens krachttraining, begrijpen wij dat dit je trainingsschema flink kan verstoren. De relatie tussen jumpers knee klachten en oefeningen zoals squatten, (sumo) deadliften, leg extensions en leg presses is goed gedocumenteerd. Deze oefeningen kunnen extra druk op de knieën uitoefenen en peesklachten verergeren.

Onze therapeuten kunnen je helpen met aangepaste trainingsprotocollen en technieken om je krachttraining voort te zetten zonder verdere schade aan te richten. We begrijpen ook de belangrijke rol van weerstandstraining bij peesrevalidatie en kunnen je begeleiden bij het herstellen van je pezen na een blessure.

Plan direct een afspraak in!

Dus waar wacht je nog op? Maak vandaag nog een afspraak en laten we samen werken aan een effectieve behandeling voor jouw knie. Bij onze praktijk staan we voor je klaar om je weer op de been te krijgen en je passie voor sport en beweging te behouden!