Krachtsport Fysiotherapie Invincible - ( 5 / 5) uit 103 reviews
Heb ik een Hernia ?

Discus Hernia (vanuit de rug)

Informatie FAQ Tarieven

Een hernia in de rug, ook wel bekend als een discus hernia is een probleem dat enkele mensen kunnen treffen. Enkele symptomen kunnen zijn; lage rugpijn, uitstralende pijn naar de benen, gevoelloosheid en tintelingen. Het kan het dagelijkse functioneren en sportieve prestaties daarom ernstig beïnvloeden. Enkele voorbeelden zijn het aan- en uittrekken van je sokken, opstaan uit een stoel en iets oppakken van de grond. Daarnaast kan het ook je sportieve doelen behoorlijk hinderen. Binnen krachttraining ervaren mensen vaak de meeste klachten bij oefeningen als squats en deadlifts.

Waar komt die pijn vandaan?

Om de oorzaken van een rughernia beter te begrijpen, is het belangrijk om naar de anatomie van de wervelkolom te kijken. Tussen elke wervel in de ruggengraat bevindt zich een tussenwervelschijf of discus, bestaande uit een zachte kern (nucleus pulposis) omgeven door een sterke vezelige ring (annulus fibrosis). Wanneer de annulus fibrosis beschadigd raakt of verzwakt, kan de nucleus pulposis uitpuilen en druk uitoefenen op de zenuwwortels die uit het ruggenmerg ontspringen. Dit veroorzaakt pijn en andere symptomen, omdat het de zenuwbanen naar de benen beïnvloedt. De specifieke locatie en ernst van de hernia bepalen welke symptomen optreden.

Risicofactoren voor een hernia

Een hernia in de rug kan door verschillende risicofactoren worden beïnvloed. Hoewel het niet altijd mogelijk is om een hernia volledig te voorkomen, kunnen kennis van deze risicofactoren en het nemen van preventieve maatregelen helpen het risico te verminderen. Enkele van de belangrijkste risicofactoren zijn:

1. Leeftijd: Het risico op een hernia neemt toe met de leeftijd. Tussenwervelschijven kunnen in de loop der jaren degenereren en minder veerkrachtig worden, waardoor ze gevoeliger worden voor uitpuilen.

2. Overgewicht: Overgewicht en obesitas leggen extra druk op de tussenwervelschijven in de onderrug, wat het risico op hernia kan vergroten.

3. Lichamelijke activiteit: Activiteiten die zware belasting op de rug leggen, zoals tillen, buigen en draaien, kunnen het risico op een hernia vergroten. Dit geldt vooral als de techniek niet correct is.

4. Roken: Roken kan de bloedtoevoer naar de tussenwervelschijven verminderen, waardoor ze kwetsbaarder worden voor beschadiging en degeneratie.

5. Genetische aanleg: Sommige mensen hebben mogelijk genetische factoren die hen vatbaarder maken voor rugproblemen, waaronder hernia’s.

6. Beroep: Bepaalde beroepen, zoals die waarbij veel tillen, buigen of langdurig zitten vereist is, kunnen het risico op hernia verhogen. Bijvoorbeeld: verpleegkundigen, bouwvakkers en vrachtwagenchauffeurs.

7. Slechte houding: Langdurig in een slechte houding zitten of staan kan de druk op de tussenwervelschijven vergroten en bijdragen aan het ontstaan van hernia’s.

8. Eerdere rugproblemen: Als iemand al eerder rugproblemen heeft gehad, zoals rugletsel of eerdere hernia’s, kan dit het risico op toekomstige hernia’s verhogen.

9. Geslacht: Mannen lijken iets meer risico te lopen op hernia’s dan vrouwen.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel deze risicofactoren het ontstaan van een hernia kunnen vergroten, ze niet noodzakelijkerwijs tot een hernia leiden. Preventieve maatregelen, zoals het handhaven van een gezond gewicht, het aannemen van goede houdingen en het vermijden van overmatige druk op de rug, kunnen helpen het risico op een hernia te verminderen.

Wat is de oplossing?

Het goede nieuws is dat de meeste rughernia’s vanzelf genezen of met niet-chirurgische behandelingen kunnen worden beheerd. De duur van het herstel varieert, maar in veel gevallen ervaren patiënten verlichting binnen enkele weken tot enkele maanden. De behandeling van een rughernia omvat vaak conservatieve benaderingen zoals fysiotherapie, waarbij load management en specifieke oefeningen worden gebruikt om te leren tillen met minimale verschuivingen van de rug. Andere behandelingsopties kunnen onder meer medicijnen voor pijnbestrijding, houdingscorrectie en levensstijlaanpassingen omvatten. Chirurgie wordt meestal pas overwogen als conservatieve behandelingen niet effectief zijn gebleken of als er ernstige complicaties optreden.

Klaar met die rugpijn? Wij zijn er om te helpen! Maak nu een afspraak en zet de eerste stap naar een pijnvrij leven.

Veelgestelde vragen over een Discus Hernia

Wat is een hernia in de rug?

Een hernia in de rug, ook bekend als een discus hernia, treedt op wanneer de zachte kern (nucleus pulposis) van een tussenwervelschijf door de vezelige ring (annulus fibrosis) uitpuilt en druk uitoefent op de zenuwwortels. Dit veroorzaakt pijn, gevoelloosheid, en tintelingen, vaak uitstralend naar de benen.

Symptomen van een hernia omvatten lage rugpijn, pijn die uitstraalt naar de benen, gevoelloosheid, tintelingen, en soms moeilijkheden met bewegingen zoals het aantrekken van sokken of opstaan uit een stoel. De pijn kan ook erger worden bij bepaalde bewegingen zoals bukken of tillen.

Risicofactoren voor het ontwikkelen van een hernia zijn onder andere leeftijd, overgewicht, fysieke activiteiten die zware belasting op de rug leggen, roken, genetische aanleg, bepaalde beroepen die veel tillen of langdurig zitten vereisen, slechte houding, eerdere rugproblemen, en geslacht, waarbij mannen iets meer risico lopen.

De behandeling van een hernia kan variëren van conservatieve methoden zoals fysiotherapie, pijnbestrijding met medicijnen, en levensstijlaanpassingen tot aan chirurgie in ernstige gevallen. Fysiotherapie kan specifiek gericht zijn op het verbeteren van de belastbaarheid van de rug en het aanleren van veilige tiltechnieken.

Veel gevallen van hernia in de rug kunnen vanzelf genezen of worden beheerd met niet-chirurgische behandelingen. De hersteltijd kan variëren, maar veel patiënten ervaren significante verbetering binnen enkele weken tot maanden. Chirurgie wordt als een laatste optie beschouwd, indien conservatieve behandelingen falen of als de symptomen zeer ernstig zijn.

Persoonlijk plan

Vrijblijvend advies

Kom in 5 simpele stappen van een Discus Hernia af. Fysiotherapeut Martijn helpt je graag verder!

Afspraak maken

Invincible in Groningen: geen standaard fysiotherapie

Pijnvrij trainen

Maak van je klacht een kracht

Wacht niet langer om van je klacht een kracht te maken. Maak vandaag nog een afspraak en laat ons je helpen om weer pijnvrij te trainen en actief te zijn.

Via contact kun je al onze gegevens vinden of gebruik ons online afspraakplannen om direct inzage te krijgen in onze agenda.

Kies voor de zorg en expertise van Invincible Fysiotherapie – jouw sportprestatie staat bij ons op de eerste plaats.

Gratis kennismaking Over Invincible Fysio

350+

Clienten geholpen

3

Fysio therapeuten

20+

jaar ervaring
Laura Jansen
Laura Jansen
Ik ben bij Martijn gekomen voor adductorklachten waar later ook polsklachten bij kwamen (ontstaan door weightliften). Hij heeft gelijk een goed behandelplan opgesteld waardoor ik ondertussen ook door kon trainen en de klachten over tijd verdwenen zijn. Heel blij mee!
mmaurice2
mmaurice2
Very friendly, pleasant experience. Proper time and care given with solid explanations. Definitely recommend!
Juul Hendriks
Juul Hendriks
Bieden fijne en professionele hulp
S.Q. Heijnen
S.Q. Heijnen
De beste powerlifting fysio van Nederland, heldere communicatie, duidelijke actionable steps en maakt het niet ingewikkelder dan het moet zijn
Marije Ottens
Marije Ottens
3 behandelingen bij Martijn gehad. Pijnklachten in elleboog, wat na wat uitvragen en onderzoek weg kwam uit de schouder. We hebben wat oefeningen doorgenomen waarbij ik veel bruikbare tips heb gekregen om de oefening beter te kunnen doen met minder druk op de schouder en er is 2x dry Needle in de schouder gedaan. Nu ben ik bijna klachtenvrij. Erg fijn dat Martijn veel weet over fysio en combi krachttraining. Zo kan er gericht gekeken worden naar waar het probleem wegkomt en krijg je handvatten om het te voorkomen in de toekomst
Lennart de Vries
Lennart de Vries
In verband met een zeurende schouderblessure aangeklopt bij Martijn. Met zijn praktische tips en oefeningen, om zelf in de sportschool te doen, is mijn schouder vrij snel weer pijnloos geworden. Ook weet ik beter waar ik op moet letten om in de toekomst problemen te voorkomen.
Daniek Wels
Daniek Wels
Eerder al bij Martijn super goed geholpen met een schouderprobleem. Nu had ik een probleem met mn kniepees. Samen met Xander aan de slag gegaan om deze weer sterker te maken. Hij stelde veel vragen en keek mee tijdens de trainingen. Dankzij de goede behandelingen voor het eerst in tijden weer pijnvrij een wedstrijd kunnen uitspelen.
Margriet
Margriet
Peesblessure knie - 2 behandelingen - Professioneel en persoonlijk! In januari kreeg ik steeds meer last van mijn knie tijdens het trainen (krachttraining) en ook een aantal dagelijkse activiteiten. Op aanraden maakte ik een afspraak bij Fysiotherapie Invincible, waar ik snel terecht kon bij Janneke. Na veel vragen, bewegingen en (kracht)oefeningen in de sportschool, concludeerde Janneke dat het om overbelasting van de pees ging. Ik kreeg 3 oefeningen mee die ik ipv mijn reguliere beentraining 2-3 keer in de week mocht gaan doen gedurende 2 weken. Daarna kwam ik terug voor een tweede behandeling en heeft Janneke me geholpen met het opstellen van een gepersonaliseerd trainingsschema waardoor ik ondanks de langdurende blessure mijn krachttraining weer kan opbouwen. Inmiddels gaat het een stuk beter. Ik kan Fysiotherapie Invincible zeker aanraden!
Jens Westra
Jens Westra
Martijn heeft me uitstekend geholpen met een hardnekkige blessure aan mijn psoas. Door gerichte oefeningen en techniek aanpassingen in mijn squat, heeft hij mijn probleem effectief verholpen. Zijn expertise/kennis als krachtsportfysio is onmiskenbaar en hij behoort tot 1 van de weinigen in het noorden die deze kundigheid bezitten. Daarnaast begeleidt Martijn me ook bij mijn rotator cuff blessure, waarvan de vooruitgang volgens plan verloopt. Ik ben zeer tevreden met zijn professionele aanpak en beveel hem ten zeerste aan voor iedereen die op zoek is naar deskundige (krachtsport) fysiotherapeut.
Een overzicht

Behandelingen

De snelst groeiende fysio praktijk in hartje Groningen. Hier staat ons enthousiaste team van ervaren fysiotherapeuten met open armen voor je klaar om jouw prestaties en gezondheid te verbeteren.

Specialiteiten

manuele therapie behandeling bij patiënt

Klaar met die rugpijn? Wij zijn er om te helpen! Maak nu een afspraak en zet de eerste stap naar een pijnvrij leven.