Krachtsport Fysiotherapie Invincible - ( 5 / 5) uit 103 reviews
Heb je last van heupklachten?

Heupklachten

Informatie FAQ Tarieven

Heupklachten kunnen een aanzienlijke uitdaging vormen voor actieve mensen, vooral voor sporters. Deze klachten kunnen variëren van een zeurende pijn tot scherpe pijnscheuten en hebben vaak invloed op de prestaties. Hier duiken we dieper in op de symptomen, oorzaken en behandelingsopties voor heupklachten.

Symptomen van Heupklachten

Mensen kunnen verschillende symptomen van heupklachten ervaren, waaronder:

– Zeurende pijn in de heup die optreedt tijdens of na fysieke activiteit.
– Pijn in de heup die ’s nachts of bij rust vermindert, maar bij inspanning terugkeert.
– Pijn die uitstraalt van de heup naar het been, wat de mobiliteit belemmert.
– Oncomfortabele druk of pijn in de heupen bij het liggen op de zij.
– Pijn in de bil en heupregio die de sportprestaties negatief beïnvloedt.

Verschillende pathologieën

Er zijn verschillende fysieke pathologieën en aandoeningen die de heup kunnen aantasten. Enkele veelvoorkomende fysieke pathologieën in de heup zijn:

Slijmbeursontsteking (Bursitis): Een ontsteking van de slijmbeurs in de heup kan pijn en zwelling veroorzaken, meestal als gevolg van overbelasting of wrijving.

Artrose van de Heup (Heupartrose): Dit is een degeneratieve aandoening waarbij het kraakbeen in het heupgewricht geleidelijk verslechtert, wat kan leiden tot pijn en beperkte mobiliteit.

Heupfracturen: Breuken in het dijbeen (femur) of het heupbot (het bekken) zijn ernstige verwondingen die de heup kunnen aantasten, vooral bij oudere volwassenen.

Triggerpoints: Veel spieren rondom de heup kunnen overbelast raken. Hierdoor kunnen triggerpoints ontstaan die kunnen uitstralen rondom de heup en naar het been.

Heupimpingement (Femoroacetabulair impingement, FAI): Dit is een aandoening waarbij botwoekering de beweging van de heup beperken en pijn veroorzaken.

Labrumscheur: Het labrum is een kraakbeenachtige structuur in het heupgewricht. Een scheur in het labrum kan heuppijn en instabiliteit veroorzaken.

Heupluxatie: Een heupluxatie treedt op wanneer het heupgewricht volledig uit de kom schiet. Dit is meestal het gevolg van ernstig letsel en vereist dringende medische aandacht.

Piriformis Syndroom: De piriformis-spier kan de heupzenuw irriteren, wat leidt tot pijn en ongemak in de heupregio.

Oorzaken van Heupklachten

Heupklachten kunnen voortkomen uit diverse factoren, zoals:

– Overbelasting van de heupgewrichtskapsels door herhaalde bewegingen
– Triggerpoints of letsel aan de spieren rond de heup als gevolg van onjuiste techniek of overmatige krachtuitoefening.
– Irritatie van de slijmbeurs in de heup door wrijving of overmatige druk.
– Neurologische problemen, zoals ischias, die leiden tot heuppijn.
– Specifieke sportbewegingen, zoals het tillen bij gewichtheffen of de kracht die wordt uitgeoefend tijdens squatten en deadliften.

Behandeling van Heupklachten

Voor sporters is het cruciaal om heupklachten effectief aan te pakken om weer op volle kracht te kunnen trainen. Enkele behandelingsmogelijkheden zijn:

1. Load management: Tijdelijk verminderen van fysieke activiteit om de heup te laten herstellen.
2. Fysiotherapie: Een gespecialiseerde fysiotherapeut kan gerichte oefeningen en technieken aanbevelen om de heupspieren te versterken en de mobiliteit te verbeteren.
3. Ontstekingsremmende Middelen: ontstekingsremmende medicijnen kunnen helpen bij het verminderen van pijn en ontsteking.
4. Correctie van Techniek: Sporters kunnen baat hebben bij technische aanpassingen in hun oefeningen om efficiënter te belasten.

Neem contact met ons op

Het begrijpen van de oorzaken van heupklachten bij sporters en het volgen van een gerichte aanpak voor behandeling en preventie kan helpen om blessures te minimaliseren en het plezier in sport en activiteit te behouden. Als heupklachten aanhouden of verergeren, is het raadzaam om professioneel advies in te winnen bij een fysiotherapeut. Maak vandaag nog je afspraak.

Veelgestelde vragen over Heupklachten

Wat zijn de meest voorkomende symptomen van heupklachten?

Typische symptomen van heupklachten omvatten zeurende of scherpe pijn in de heup, pijn die uitstraalt naar het been, ongemak bij het liggen op de zij, en pijn die de sportprestaties beïnvloedt. Deze symptomen kunnen zowel tijdens fysieke activiteit als in rust voorkomen.

Heupklachten kunnen worden veroorzaakt door een reeks aandoeningen, waaronder slijmbeursontsteking, artrose van de heup, heupfracturen, triggerpoints, femoroacetabulair impingement (FAI), labrumscheuren, heupluxatie en het piriformis syndroom.

Onze aanpak omvat load management om overbelasting te verminderen, gespecialiseerde fysiotherapeutische oefeningen en technieken om de spieren te versterken en de mobiliteit te verbeteren, het gebruik van ontstekingsremmende medicijnen indien nodig, en techniekaanpassingen om blessures tijdens sporten te minimaliseren.

Risicofactoren voor heupklachten omvatten overbelasting door herhaalde bewegingen, spierletsel door onjuiste techniek of overmatige krachtuitoefening, wrijving of druk die irritatie van de slijmbeurs veroorzaakt, neurologische problemen die pijn veroorzaken, en specifieke bewegingen in sporten zoals gewichtheffen.

Het is aan te raden om professioneel advies te zoeken als de heupklachten aanhouden of verergeren, vooral als ze je dagelijkse activiteiten of sportprestaties belemmeren. Een tijdige diagnose en behandeling kunnen helpen om ernstiger complicaties te voorkomen en de kwaliteit van leven te verbeteren.

Persoonlijk plan

Vrijblijvend advies

Kom in 5 simpele stappen van Heupklachten af. Fysiotherapeut Martijn helpt je graag verder!

Afspraak maken

Invincible in Groningen: geen standaard fysiotherapie

Pijnvrij trainen

Maak van je klacht een kracht

Wacht niet langer om van je klacht een kracht te maken. Maak vandaag nog een afspraak en laat ons je helpen om weer pijnvrij te trainen en actief te zijn.

Via contact kun je al onze gegevens vinden of gebruik ons online afspraakplannen om direct inzage te krijgen in onze agenda.

Kies voor de zorg en expertise van Invincible Fysiotherapie – jouw sportprestatie staat bij ons op de eerste plaats.

Gratis kennismaking Over Invincible Fysio

350+

Clienten geholpen

3

Fysio therapeuten

20+

jaar ervaring
Laura Jansen
Laura Jansen
Ik ben bij Martijn gekomen voor adductorklachten waar later ook polsklachten bij kwamen (ontstaan door weightliften). Hij heeft gelijk een goed behandelplan opgesteld waardoor ik ondertussen ook door kon trainen en de klachten over tijd verdwenen zijn. Heel blij mee!
mmaurice2
mmaurice2
Very friendly, pleasant experience. Proper time and care given with solid explanations. Definitely recommend!
Juul Hendriks
Juul Hendriks
Bieden fijne en professionele hulp
S.Q. Heijnen
S.Q. Heijnen
De beste powerlifting fysio van Nederland, heldere communicatie, duidelijke actionable steps en maakt het niet ingewikkelder dan het moet zijn
Marije Ottens
Marije Ottens
3 behandelingen bij Martijn gehad. Pijnklachten in elleboog, wat na wat uitvragen en onderzoek weg kwam uit de schouder. We hebben wat oefeningen doorgenomen waarbij ik veel bruikbare tips heb gekregen om de oefening beter te kunnen doen met minder druk op de schouder en er is 2x dry Needle in de schouder gedaan. Nu ben ik bijna klachtenvrij. Erg fijn dat Martijn veel weet over fysio en combi krachttraining. Zo kan er gericht gekeken worden naar waar het probleem wegkomt en krijg je handvatten om het te voorkomen in de toekomst
Lennart de Vries
Lennart de Vries
In verband met een zeurende schouderblessure aangeklopt bij Martijn. Met zijn praktische tips en oefeningen, om zelf in de sportschool te doen, is mijn schouder vrij snel weer pijnloos geworden. Ook weet ik beter waar ik op moet letten om in de toekomst problemen te voorkomen.
Daniek Wels
Daniek Wels
Eerder al bij Martijn super goed geholpen met een schouderprobleem. Nu had ik een probleem met mn kniepees. Samen met Xander aan de slag gegaan om deze weer sterker te maken. Hij stelde veel vragen en keek mee tijdens de trainingen. Dankzij de goede behandelingen voor het eerst in tijden weer pijnvrij een wedstrijd kunnen uitspelen.
Margriet
Margriet
Peesblessure knie - 2 behandelingen - Professioneel en persoonlijk! In januari kreeg ik steeds meer last van mijn knie tijdens het trainen (krachttraining) en ook een aantal dagelijkse activiteiten. Op aanraden maakte ik een afspraak bij Fysiotherapie Invincible, waar ik snel terecht kon bij Janneke. Na veel vragen, bewegingen en (kracht)oefeningen in de sportschool, concludeerde Janneke dat het om overbelasting van de pees ging. Ik kreeg 3 oefeningen mee die ik ipv mijn reguliere beentraining 2-3 keer in de week mocht gaan doen gedurende 2 weken. Daarna kwam ik terug voor een tweede behandeling en heeft Janneke me geholpen met het opstellen van een gepersonaliseerd trainingsschema waardoor ik ondanks de langdurende blessure mijn krachttraining weer kan opbouwen. Inmiddels gaat het een stuk beter. Ik kan Fysiotherapie Invincible zeker aanraden!
Jens Westra
Jens Westra
Martijn heeft me uitstekend geholpen met een hardnekkige blessure aan mijn psoas. Door gerichte oefeningen en techniek aanpassingen in mijn squat, heeft hij mijn probleem effectief verholpen. Zijn expertise/kennis als krachtsportfysio is onmiskenbaar en hij behoort tot 1 van de weinigen in het noorden die deze kundigheid bezitten. Daarnaast begeleidt Martijn me ook bij mijn rotator cuff blessure, waarvan de vooruitgang volgens plan verloopt. Ik ben zeer tevreden met zijn professionele aanpak en beveel hem ten zeerste aan voor iedereen die op zoek is naar deskundige (krachtsport) fysiotherapeut.
Een overzicht

Behandelingen

De snelst groeiende fysio praktijk in hartje Groningen. Hier staat ons enthousiaste team van ervaren fysiotherapeuten met open armen voor je klaar om jouw prestaties en gezondheid te verbeteren.

Specialiteiten

manuele therapie behandeling bij patiënt

Het begrijpen van de oorzaken van heupklachten bij sporters en het volgen van een gerichte aanpak voor behandeling en preventie kan helpen om blessures te minimaliseren en het plezier in sport en activiteit te behouden. Als heupklachten aanhouden of verergeren, is het raadzaam om professioneel advies in te winnen bij een fysiotherapeut. Maak vandaag nog je afspraak.