Krachtsport Fysiotherapie Invincible - ( 5 / 5) uit 103 reviews
Powerlifting en blessures

Powerlifiting

Informatie FAQ Tarieven

Powerlifting is een uitdagende sport die immense kracht, techniek en focus vereist. Helaas kunnen pijnklachten een veelvoorkomend probleem zijn onder powerlifters. Sterker nog, fysiotherapie is enorm populair onder de powerlifters. Een studie uit 2018 ondervond dat 70% van de ondervraagde powerlifters (104) op dat moment geblesseerd was, en 87% geblesseerd is geweest in de afgelopen 12 maanden. De vraag is waarom is dit percentage zo hoog en wat is de remedie? Lees hier wat de meest voorkomende pijnklachten zijn bij de drie belangrijkste lifts in het powerliften: de squat, de bench press en de deadlift.

De squat

De Squat is het eerste onderdeel bij powerliften die de quadriceps, billen en core aanspreekt. Een veelvoorkomend probleem is onderrug pijn. Vaak verneemt men dan een steek of zeurende pijn. Dit kan te wijten zijn aan een bepaalde techniek of een misplaatste evenwicht. Naast rugklachten komen schouder- en elleboogklachten ook regelmatig voor, en met name bij de Low Bar positie. Tot slot worden de heup, lies, knie en enkel ook vaak aangewezen als boosdoener. Vaak staat dit in verbinding met elkaar omdat de Squat een echte keten beweging is. Alle gewrichten hebben invloed op elkaar en werken samen als één geheel.

Vrouw aan het powerliften bij fysiotherapie

De benchpress

De bench press is een van de meest populaire lifts bij powerlifting. Pijnklachten in de schouder en ellebogen zijn een veel voorkomend probleem. Dit kan veroorzaakt worden door een verkeerse pols- of schouderpositie, een gebrek aan mobiliteit of een matige vorm van programmeren. Daarnaast is leg drive belangrijk om de beweging in te korten en externe kracht van het onderlichaam te gebruiken als ondersteuning. Mensen met veel leg drive ervaren soms rugpijn. Dit is vaak een technisch probleem.

De deadlift

De deadlift is het laatste onderdeel van powerlifting en tevens de meest interessante. Zelfs met een “slordige” techniek is het mogelijk veel gewicht te verplaatsen. Maar dit eist soms z’n tol. Daarom zijn lage rugklachten de meest voorkomende klachten bij het deadliften, gevolgd door bovenrug- en heupklachten. Bij lage rugklachten ervaart men vaak een steek, of “pomp” in de onderrugspieren. Techniek, programmering en load management zijn de belangrijkste factoren voor pijnklachten bij het deadliften.

man aan het powerliften op een competitie

Is Fysiotherapie de oplossing?

Gelukkig kunnen veel van deze pijnklachten worden voorkomen of verminderd door aandacht te besteden aan de juiste techniek en het opnemen van specifieke oefeningen in je trainingsroutine. Fysiotherapie kan helpen bij het identificeren van zwakke plekken, het verbeteren van de beweeglijkheid en het opstellen van een gepersonaliseerd behandelplan om blessures te voorkomen.Ons doel is om je te informeren over de mogelijke pijnklachten die kunnen optreden bij powerlifting en om je te voorzien van
waardevolle tips en advies om veilig te blijven trainen. Onthoud
altijd dat luisteren naar je lichaam essentieel is en dat het belangrijk is om
eventuele pijn of ongemak serieus te nemen. Raadpleeg bij aanhoudende
pijnklachten gerust ons team van specialisten binnen powerlifting.

Wij zijn op de hoogte van alle reglementen binnen de KNKF en IPF. Wij houden daarnaast altijd rekening met geplande wedstrijden en competities in onze revalidatie, zodat jij kan presteren wanneer het moet.

Veelgestelde vragen over pijnklachten door powerlifting

Waarom is het blessurepercentage zo hoog bij powerlifters?

Powerlifting vereist intensieve en herhaalde belasting op specifieke lichaamsdelen, wat kan leiden tot overbelasting en blessures. De combinatie van zware gewichten tillen, de noodzaak van nauwkeurige techniek en soms onvoldoende herstel tussen de trainingen door verhoogt het risico op blessures.

De meest voorkomende blessures bij powerlifting betreffen de onderrug, schouders, ellebogen, en knieën. Specifieke klachten zijn onder andere onderrugpijn door de squat en deadlift, schouder- en elleboogpijn door de bench press, en kniepijn door diepe squats.

Fysiotherapie helpt bij het identificeren van biomechanische inefficiënties en zwakke punten die kunnen bijdragen aan blessures. Therapeuten gebruiken technieken zoals manuele therapie, specifieke oefenprogramma’s, en advies over training en herstel om blessures te behandelen en te voorkomen.

Preventieve maatregelen omvatten het verbeteren van techniek, het zorgen voor adequaat herstel en mobiliteit, het geleidelijk verhogen van trainingsbelastingen, en het integreren van kracht- en flexibiliteitstrainingen die gericht zijn op het hele lichaam.

Als je pijn ervaart tijdens het trainen, is het belangrijk om de training te stoppen en te evalueren wat de oorzaak kan zijn. Raadpleeg een gespecialiseerde fysiotherapeut die ervaring heeft met powerlifting om een diagnose en passend behandelplan te krijgen. Luister altijd goed naar je lichaam en forceer geen oefeningen die pijnlijk zijn.

Persoonlijk plan

Vrijblijvend advies

Kom in 5 simpele stappen van pijnklachten door powerlifting af. Fysiotherapeut Martijn helpt je graag verder!

Afspraak maken

Invincible in Groningen: geen standaard fysiotherapie

Pijnvrij trainen

Maak van je klacht een kracht

Wacht niet langer om van je klacht een kracht te maken. Maak vandaag nog een afspraak en laat ons je helpen om weer pijnvrij te trainen en actief te zijn.

Via contact kun je al onze gegevens vinden of gebruik ons online afspraakplannen om direct inzage te krijgen in onze agenda.

Kies voor de zorg en expertise van Invincible Fysiotherapie – jouw sportprestatie staat bij ons op de eerste plaats.

Gratis kennismaking Over Invincible Fysio

350+

Clienten geholpen

3

Fysio therapeuten

20+

jaar ervaring
Laura Jansen
Laura Jansen
Ik ben bij Martijn gekomen voor adductorklachten waar later ook polsklachten bij kwamen (ontstaan door weightliften). Hij heeft gelijk een goed behandelplan opgesteld waardoor ik ondertussen ook door kon trainen en de klachten over tijd verdwenen zijn. Heel blij mee!
mmaurice2
mmaurice2
Very friendly, pleasant experience. Proper time and care given with solid explanations. Definitely recommend!
Juul Hendriks
Juul Hendriks
Bieden fijne en professionele hulp
S.Q. Heijnen
S.Q. Heijnen
De beste powerlifting fysio van Nederland, heldere communicatie, duidelijke actionable steps en maakt het niet ingewikkelder dan het moet zijn
Marije Ottens
Marije Ottens
3 behandelingen bij Martijn gehad. Pijnklachten in elleboog, wat na wat uitvragen en onderzoek weg kwam uit de schouder. We hebben wat oefeningen doorgenomen waarbij ik veel bruikbare tips heb gekregen om de oefening beter te kunnen doen met minder druk op de schouder en er is 2x dry Needle in de schouder gedaan. Nu ben ik bijna klachtenvrij. Erg fijn dat Martijn veel weet over fysio en combi krachttraining. Zo kan er gericht gekeken worden naar waar het probleem wegkomt en krijg je handvatten om het te voorkomen in de toekomst
Lennart de Vries
Lennart de Vries
In verband met een zeurende schouderblessure aangeklopt bij Martijn. Met zijn praktische tips en oefeningen, om zelf in de sportschool te doen, is mijn schouder vrij snel weer pijnloos geworden. Ook weet ik beter waar ik op moet letten om in de toekomst problemen te voorkomen.
Daniek Wels
Daniek Wels
Eerder al bij Martijn super goed geholpen met een schouderprobleem. Nu had ik een probleem met mn kniepees. Samen met Xander aan de slag gegaan om deze weer sterker te maken. Hij stelde veel vragen en keek mee tijdens de trainingen. Dankzij de goede behandelingen voor het eerst in tijden weer pijnvrij een wedstrijd kunnen uitspelen.
Margriet
Margriet
Peesblessure knie - 2 behandelingen - Professioneel en persoonlijk! In januari kreeg ik steeds meer last van mijn knie tijdens het trainen (krachttraining) en ook een aantal dagelijkse activiteiten. Op aanraden maakte ik een afspraak bij Fysiotherapie Invincible, waar ik snel terecht kon bij Janneke. Na veel vragen, bewegingen en (kracht)oefeningen in de sportschool, concludeerde Janneke dat het om overbelasting van de pees ging. Ik kreeg 3 oefeningen mee die ik ipv mijn reguliere beentraining 2-3 keer in de week mocht gaan doen gedurende 2 weken. Daarna kwam ik terug voor een tweede behandeling en heeft Janneke me geholpen met het opstellen van een gepersonaliseerd trainingsschema waardoor ik ondanks de langdurende blessure mijn krachttraining weer kan opbouwen. Inmiddels gaat het een stuk beter. Ik kan Fysiotherapie Invincible zeker aanraden!
Jens Westra
Jens Westra
Martijn heeft me uitstekend geholpen met een hardnekkige blessure aan mijn psoas. Door gerichte oefeningen en techniek aanpassingen in mijn squat, heeft hij mijn probleem effectief verholpen. Zijn expertise/kennis als krachtsportfysio is onmiskenbaar en hij behoort tot 1 van de weinigen in het noorden die deze kundigheid bezitten. Daarnaast begeleidt Martijn me ook bij mijn rotator cuff blessure, waarvan de vooruitgang volgens plan verloopt. Ik ben zeer tevreden met zijn professionele aanpak en beveel hem ten zeerste aan voor iedereen die op zoek is naar deskundige (krachtsport) fysiotherapeut.
Een overzicht

Behandelingen

De snelst groeiende fysio praktijk in hartje Groningen. Hier staat ons enthousiaste team van ervaren fysiotherapeuten met open armen voor je klaar om jouw prestaties en gezondheid te verbeteren.

Specialiteiten

manuele therapie behandeling bij patiënt

Maak vandaag nog je afspraak.